Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010

Π. Μπιτσαξής "Παράδειγμα προς όλους η Κωπηλασία"Τους αθλητές που κατέκτησαν μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κωπηλασίας της Νέας Ζηλανδίας τον Νοέμβριο τίμησε σήμερα η ΕΚΟΦΝΣ και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο κτήριο της ΓΓΑ. Παρόντες οι περισσότεροι πρωταθλητές της Εθνικής που διέπρεψαν  στα  παγκόσμια πρωταθλήματα του 2010, όλοι οι μεταλλιούχοι της Νέας Ζηλανδίας πλην του Γιάννη Χρήστου  καθώς και οι ομοσπονδιακοί προπονητές Τζιάνι Ποστιλιόνε, Τόλης Παλαιοπάνος ,Χρόνης Βλασταρίδης και Κώστας Κοντομανώλης.   Ο πρόεδρος της κωπηλατικής Ομοσπονδίας ευχαρίστησε τον Πάνο Μπιτσαξή για τη στήριξη που παρέχει η Πολιτεία στο άθλημα, ενώ με τη σειρά του ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού εξήρε το έργο της ομοσπονδίας για τις μεγάλες επιτυχίες που έχει χαρίσει στην Ελλάδα. Βασικό θέμα αποτέλεσε αυτό των κινήτρων των αθλητών, με τον Πάνο Μπιτσαξή να τάσσεται «υπέρ της δίκαιης ανταπόδοσης των προσπαθειών των αθλητών που κουράζονται και κερδίζουν, αλλά κατά της κατάχρησης των προνομίων που παρουσιάστηκε τα τελευταία χρόνια». 

Ο γγ Αθλητισμού υποσχέθηκε «έναν διάλογο που εμπλέκει πολλές υπηρεσίες του δημοσίου τομέα. Η απαξίωση των προνομίων ήταν αποτέλεσμα τακτικής πολλών που έπαιρναν τους... μισθούς στο σπίτι τους. Πρέπει να συμφωνήσουν πολλά υπουργεία.» Το φλέγον θέμα της οικονομικής ενίσχυσης για την ολυμπιακή προετοιμασία απασχόλησε επίσης με τη θέση της ΓΓΑ να είναι: «Οι αθλητές που έχουν καλή πιθανότητα διάκρισης θα ενισχυθούν. Όχι όμως να χάνονται τα χρήματα στον γενικό κουβά των παροχών. Θα υπάρξει πρόνοια από τη ΓΓΑ, σε συνεργασία με τις Ομοσπονδίες και την ΕΟΕ». Χαρακτηριστικά, ο Πάνος Μπιτσαξής ανέφερε: «Έχω μιλήσει με τον πρόεδρο της ΕΟΕ Σπύρο Καπράλο, ότι το κονδύλι  δεν επιτέλεσε το σκοπό για τον οποίο δόθηκε. Θα δοθούν χρήματα μόνο για αθλητές που έχουν σοβαρές πιθανότητες να διακριθούν. Η διάκριση κρίνεται ανά αγώνισμα. Η χρήση των χρημάτων πρέπει να είναι παραγωγική, με λιγότερα να κάνουμε περισσότερα, δεν ξέρω αν την εποχή των παχέων αγελάδων ήταν καλύτερη. Η ορθολογική διαχείριση των χρημάτων δίνει καρπούς και αποτελέσματα».

Σε σχετική ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με τους «αργυρούς» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, Βασίλη Πολύμερο και Δημήτρη Μούγιο, ο πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ, Γιάννης Καρράς απάντησε: «Το θέμα των πληρωμάτων είναι θέμα της τεχνικής ηγεσίας. Ο Μούγιος ήταν στην ομάδα, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που ήταν και αγώνας πρόκρισης. Η απόδοσή του δεν ήταν η αναμενόμενη και δεν προχώρησε να πάει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Θα συμμετάσχει στις δοκιμασίες που θα γίνουν σε 25 ημέρες και συγκεκριμένα στις αρχές Ιανουαρίου. θα γίνουν οι πρώτες δοκιμασίες, οι πόρτες είναι ανοιχτές για όλους. Όλοι θα περάσουν από δοκιμασίες, κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο. Το ίδιο ισχύει και για τον Πολύμερο». Όσο για το θέμα της απόσπασης των τριών Ομοσπονδιακών Προπονητών προκειμένου να εργαστούν απερίσπαστοι στην προετοιμασία της προολυμπιακής ομάδας, ο γενικός γραμματέας Π.Μπιτσαξής απάντησε:«Θα κλείσει αυτό το θέμα. Η υπουργός παιδείας το υπογράφει αυτές τις ημέρες. Θα δοθεί απόσπαση στους δύο από τους τρεις».
Ο Πάνος Μπιτσαξής παίρνοντας πρώτος το λόγο δήλωσε αρχικά: «Η κωπηλασία είναι μία από τις μεγάλες ελπίδες του ελληνικού αθλητισμού. Μας έδωσε φέτος πολύ μεγάλες αθλητικές συγκινήσεις με τις τεράστιες επιτυχίες, αλλά και το εύρος του αγωνιστικού πάθους στους υγρούς στίβους όλου του κόσμου, με αποκορύφωμα στη Νέα Ζηλανδία. Με ελάχιστη κρατική υποστήριξη, με λίγα μέσα δίνουν το παράδειγμα πως ο ελληνικός αθλητισμός  μπορεί να κρατηθεί όρθιος και κρατιούνται όρθιοι μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε». 
 
                       Καρράς : "Οι στόχοι μας γίνονται διαρκώς υψηλότεροι"

Ο πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ, , απαρίθμησε τις επιτυχίες -που είναι πολλές- της ελληνικής κωπηλασίας σε όλες τις διοργανώσεις το 2010 και στη συνέχεια δήλωσε: «Ευχαριστώ πολύ τον γγ Αθλητισμού, Πάνο Μπιτσαξή  για τα καλά του λόγια. Το 2010 ήταν μια χρονιά στην οποία συνεχίστηκε η σταθερά ανοδική παρουσία του αθλήματός μας. Με όλες αυτές τις διακρίσεις αποδεικνύεται η ανάπτυξη των πληρωμάτων μας. Υπάρχει μια σταθερότητα στην απόδοση των πληρωμάτων και μια σοβαρή παρουσία». Εκτός από τις κατηγορίες των ανδρών/γυναικών, ακολουθεί μία πολλά υποσχόμενη γενιά, όπως εξήγησε ο Γιάννης Καρράς: «Πίσω από τους πρωταγωνιστές της μεγάλης κατηγορίας, μια νέα γενιά έρχεται να συμπληρώσει τα κενά και ν' αποτελέσει νέα δυναμική στο μέλλον του αθλήματος. Για να μπορέσει αυτή η νέα γενιά των κωπηλατών να συνεχίσει χρειάζεται στήριξη». 

Τα φλέγοντα θέματα των κινήτρων των αθλητών από την Πολιτεία και τη στελέχωση των Εθνικών ομάδων από προπονητές- με αναφορά στην κατάχρηση που παρατηρήθηκε τα περασμένα χρόνια στο σύνολο του ελληνικού αθλητισμού, ανέφερε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ:«Έξι χρονιές συνέχεια παίρνουμε σταθερά τα ίδια χρήματα από την Πολιτεία. Παρά τις παρούσες σήμερα οικονομικά συνθήκες. Τα αποτελέσματα της ελληνικής κωπηλασίας δικαιώνουν, όμως και το τελευταίο ευρώ που έχουμε λάβει. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την ένταξη του αθλήματός μας στην πρώτη κατηγορία, ώστε να μην έχουμε μείωση τουλάχιστον του προϋπολογισμού. Χρειάζεται να δίνονται κίνητρα στους αθλητές, επίσης κίνητρα για εργαζόμενους αθλητές. Προκρίθηκε ως λύση να πρέπει να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών. Αν συμβαίνει αυτό, όμως δεν θα έχουν ασφάλεια. Πότε θα πάρει σύνταξη ο αθλητής; θα έχει χάσει παραδείγματος χάρη οχτώ συντάξιμα χρόνια. Όταν τελειώσουν, ναι τότε θα πρέπει να πάνε να εργαστούν όπως όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες. Μπορεί να έγινε κατάχρηση των διευκολύνσεων που έδινε η Πολιτεία. Ένα άλλο θέμα αφορά τους προπονητές, χωρίς τους οποίους η στελέχωση των εθνικών ομάδων θα ήταν αδύνατη. Αν  η Πολιτεία θέλει παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα πρέπει να δοθούν χρήματα για μια τόσο κρίσιμη χρονιά, όπως είναι αυτή για την Ολυμπιακή προετοιμασία. Σήμερα με ενημέρωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ότι δεν θα δοθούν χρήματα για Ολυμπιακή προετοιμασία». 

Ο Γιάννης Καρράς εξέφρασε την αισιοδοξία του για δυνατότητα πρόκρισης τεσσάρων πληρωμάτων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012:«Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Νέας Ζηλανδίας είχαμε μία δυναμική παρουσία της ομάδας παράλληλα με μια προσπάθεια να υπάρξει το μίνιμουμ κόστος. Κατακτήσαμε τρία μετάλλια και μία 9η θέση. Τη δεύτερη θέση η τετράκωπος άνευ πηδ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου