Σάββατο, 4 Ιουνίου 2011

ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 5-6-2011 ΣΤΙΣ 12:30 ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΜΑΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ - 
ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ  ΣΤΙΣ 12:30 ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΜΑΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΗ ΚΩΠΗΛΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΕΙ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΑΜΟ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΦΤΙΣΗ ΤΟΥ JUNIOR ΧΡΗΣΤΟΥ.

ΚΑΙ  ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΟΥΜΕ
ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ
Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της χερσονήσου, σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από τη πόλη. Ιδρύθηκε μάλλον επί των ημερών του αυτοκράτορος Αλεξίου Α΄ Κομνηνού (1081-1118). 
Το καθολικό της μονής ανήκει στην κατηγορία των μονόχωρων ξυλόστεγων βασιλικών. Στα ανατολικά του ναού η αψίδα του ιερού είναι ημικυκλική, ενώ στα δυτικά σχηματίζεται ένας ευρύχωρος νάρθηκάς. Έχουν γίνει επισκευές στο κορμό του κτίσματος και ιδιαίτερα στο νότιο και βόρειο τοίχο με αποτέλεσμα να καταστραφούν τοιχογραφίες. 
Ο ζωγραφικός διάκοσμος διατηρήθηκε στον ανατολικό και δυτικό τοίχο του κυρίως ναού και στον ανατολικό και νότιο τοίχο του νάρθηκα. Άλλες εξωτερικές τοιχογραφίες σώζονται στο ανοιχτό προστώο πρίν από την είσοδο στο καθολικό. Η ζωγραφική του καθολικού ανήκει σε διαφορετικούς περιόδους.
Σε τμήμα του ανατολικού τοίχου υπάρχουν παραστάσεις που χρονολογούνται στο πρώτο μισό του 12ου αιώνα, ενώ σε άλλο τμήμα του ιδίου τοίχου και σε όλο το δυτικό υπάρχουν παραστάσεις από τα τέλη του 12ου αιώνα (Κοίμηση της Θεοτόκου, Σταύρωση). Η μεγάλη παράσταση της Δευτέρας Παρουσίας, που εξελίσσεται στον ανατολικό και νότιο τοίχο του νάρθηκα είναι άκρως ενδιαφέρουσα από εικονογραφική άποψη και εκτιμάται ότι ανήκει στο τέλος του 12ου αιώνα. Η σκηνή της Βάπτισης που εικονίζεται κάτω από αυτήν, είναι ίσως λίγο μεταγενέστερη.
 Οι εξωτερικές τοιχογραφίες (Ρίζα Ιεσσαί, αυτοκράτορες και οι άγιοι Δημήτριος και Γεώργιος) τοποθετούνται χρονικά γύρω στα 1260. Η Μαυριώτισσα ως πνευματικός χώρος έπαιξε σημαντικό ρόλο σ' όλες τις φάσεις της ιστορίας της Καστοριάς. Έτσι εξηγείται και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειχναν γι' αυτήν οι αξιωματούχοι του Βυζαντίου. Το καλλιτεχνικό συνεργείο που ανέλαβε την διακόσμηση του μνημείου είχε άμεση σχέση με την Κωνσταντινούπολη. 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου