Τρίτη, 28 Ιουνίου 2011


Vernon Endurance Adventure Race

 Κάθε σημείο ελέγχου δίνει στην ομάδα πόντους. Όποια ομάδα βρει όλα τα σημεία ελέγχου και σημειώσει τον καλύτερο χρόνο θα είναι η νικήτρια στην κατηγορία της.
Οι ομάδες που θα τερματίσουν χωρίς να έχουν συγκεντρώσει όλα τα σημεία ελέγχου δέχονται ποινή, αλλά δεν εξαιρούνται από την γενική κατάταξη.
Οι αθλητές των ομάδων πρέπει να κινούνται συνεχώς μαζί. Θα μεταφέρουν σε σακίδια πλάτης τον υποχρεωτικό εξοπλισμό, ενώ πρέπει να είναι αυτάρκεις σε τρόφιμα και νερό, καθώς δεν θα υπάρχει εξωτερική υποστήριξη. Από την διοργάνωση θα οριστούν κάποια από τα σημεία αλλαγής αθλημάτων και ως σημεία ανεφοδιασμού, όπου και θα έχουν μεταφερθεί οι σάκοι ή τα κουτιά των αθλητών.
Στην ενημέρωση, την παραμονή του αγώνα, θα δοθούν οι χάρτες της περιοχής, θα ανακοινωθεί από την διοργάνωση η σειρά των αθλημάτων που θα εναλλάσσονται και όλες οι απαραίτητες λεπτομέρειες του αγώνα.
Τα μέλη των ομάδων με χρήση πυξίδας θα χαράξουν την πορεία τους πάνω στους χάρτες στην προσπάθεια τους να φτάσουν στα ζητούμενα σημεία ελέγχου.
Επιλέγοντας ανάμεσα σε δασικούς δρόμους και μονοπάτια θα διασχίσουν τα πυκνά δάση οξιάς και τα αλπικά λιβάδια του Βέρνου. Θα περάσουν από φιλόξενους ορεινούς οικισμούς και εγκαταλελειμμένα χωριά. Θα κωπηλατήσουν στη λίμνη Ορεστιάδα, τον ζωντανό υδροβιότοπο μέσα στην πόλη της Καστοριάς.


Όρος Βέρνον – Λίμνη Καστοριάς
Το όρος Βέρνον και η λίμνη της Καστοριάς είναι περιοχές ενταγμένες στο δίκτυο  NATURA 2000. Στις περιοχές αυτές έχουν καταγραφεί σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας καθώς και σημαντικοί τύποι οικοτόπων.

Το Βέρνον με κορυφή το Βίτσι (2,128μ), αποτελεί φυσικό σύνορο των νομών Φλώρινας και Καστοριάς.
Είναι μια ορεινή περιοχή στην οποία υπάρχει μικρή ανθρώπινη δραστηριότητα, γεγονός που επιτρέπει να διατηρούνται ανεπηρέαστα η βλάστηση και η άγρια ζωή.
Από τους πρόποδες του βουνού μέχρι και τα χίλια μέτρα κυριαρχούν οι βελανιδιές. Από το σημείο αυτό και μέχρι τα ανώτερα δασοόρια με τα αλπικά λιβάδια, κυριαρχούν οι οξιές με πολύ πυκνά και αδιαπέραστα δάση.

Η λίμνη της Καστοριάς (Ορεστιάδα) είναι υγρότοπος μεγάλης σημασίας. Συντηρεί πλούσια ορνιθοπανίδα που περιλαμβάνει σπάνια και απειλούμενα είδη, ενώ είναι σημαντική περιοχή και για τα αρπακτικά πουλιά.
Στις όχθες της η Ορεστιάδα παρουσιάζει δείγματα πολιτισμού από την Νεολιθική Εποχή. Τα ευρήματα της αρχαιολογικής έρευνας αποκάλυψαν έναν λιμναίο οικισμό κτισμένο πάνω σε πασσάλους που χρονολογείται από το 5500πχ.   

Οργανωτές: Θόδωρος Κοντόπουλος - Βαγγέλης Τσουρτσούλας με δεκάδες εθελοντές,φίλους της περιπέτειας,του τρέξιμου βουνού και λάτρεις της περιοχής της Καστοριάς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου