Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2012

Συνέντευξη Γιάννη Καρρά στη FISA

Για τα προβλήματα που έφερε η κρίση στον ελληνικό αθλητισμό αλλά και την κωπηλασία μίλησε ο πρόεδρος της Κωπηλατικής Ομοσπονδίας Γιάννης Καρράς στην συνέντευξη που παραχώρησε στην επίσημη ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας .
Αναλυτικά η συνέντευξη 
"Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο είχε περικόψει τη χρηματοδότηση για τα αθλητικά προγράμματα και τους αθλητές κατά 80%. 
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας, Γιάννης Καρράς, αναφέρει ότι οι επιπτώσεις στην κωπηλασία στην Ελλάδα είναι μεγάλες. «Για το 2011 οι περικοπές έφτασαν το 20% του προϋπολογισμού μας, ενώ φέτος αναμένεται να είναι ακόμη και πάνω από 20%. Οι περικοπές αυτές αφορούν στο άθλημά μας, το οποίο, για τα δεδομένα της τωρινής κατάστασης του ελληνικού αθλητισμού, αναπτύσσεται πολύ καλά τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με τα άλλα αθλήματα».
Ο πρόεδρος της ΕΚΟΦΝΣ λέει ότι ορισμένα αθλήματα είχαν μέχρι και 60% περικοπή της χρηματοδότησης και θεωρεί ότι η κωπηλασία μπορεί να έχει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με άλλα αθλήματα. «Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ακόμη αν θα συνεχίσουν να «εγκαταλείπουν» κάποια αθλήματα προκειμένου να υποστηρίξουν κάποια άλλα πιο πετυχημένα, οπότε το άθλημα της κωπηλασίας προφανώς θα οφεληθεί».
Η χρηματοδότηση προς την κωπηλασία προέρχεται από το κράτος και τα δύο χρόνια πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες συμπληρώνεται από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, για να βοηθηθούν οι κορυφαίοι αθλητές με Ολυμπιακές βλέψεις. Η κωπηλασία επωφελήθηκε από την επιτυχία της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. (Χάλκινο μετάλλιο στο διπλό σκιφ των γυναικών ελαφρών βαρών, ένα από τα δύο μετάλλια που κατέκτησε συνολικά η Ελλάδα στο Λονδίνο). 
«Οι επιτυχίες μας είχαν μεγάλη απήχηση στον κόσμο και τώρα έχουμε περισσότερους αθλητές που ασχολούνται με την κωπηλασία», λέει ο κ. Καρράς
Σε σωματειακό επίπεδο, τα πράγματα, λέει ο Γιάννης  Καρράς,  είναι εξαιρετικά δύσκολα. Μέχρι το 2008 μπορούσαν να βασιστούν στην κρατική χρηματοδότηση για βοήθεια ως προς τον αθλητικό εξοπλισμό για τους κορυφαίους αθλητές. Τώρα οι αθλητές καλούνται να πληρώνουν μια μηνιαία συνδρομή στα σωματεία, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν.  
«Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για επιστροφή των κινήτρων (για τους κορυφαίους αθλητές)», λέει ο κ. Καρράς«Για παράδειγμα, με την πριμοδότηση των βαθμών εισόδου στα πανεπιστήμια με ένα ορισμένο ποσοστό, ανάλογα τις διακρίσεις τους».
Και συμπληρώνει, «Μέχρι το 2008, στους κορυφαίους αθλητές δίνονταν ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, ανάλογα με το τι είχαν κερδίσει διεθνώς. Τώρα, όχι μόνο δεν έχουν το δικαίωμα σε αυτό, αλλά το κράτος εξακολουθεί να τους οφείλει χρήματα από τα προηγούμενα χρόνια και οι αθλητές αναρωτιούνται αν πρόκειται ποτέ να τα πάρουν».
Η εθνική ομάδα θα πρέπει επίσης να περικόψει τον αριθμό των συμμετοχών σε διεθνείς αγώνες. 
«Στο μόνο πράγμα που ελπίζουμε και προσβλέπουμε, κάτω από αυτές τις θλιβερές συνθήκες, είναι ότι η εξαιρετική παρουσία και οι επιτυχίες του αθλήματός μας κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια, θα μας κατατάξει τελικά στο γκρουπ των αθλημάτων  τα οποία θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από το ελληνικό κράτος, στον υψηλότερο δυνατόν βαθμό. Από την πλευρά μας, μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα κάνουμε το καλύτερο προς αυτή την κατεύθυνση, περισσότερο από ποτέ », καταλήγει ο κ. Καρράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου