Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου 2013

Τζιοβάνι Ποστιλιόνε, ένας Ιταλός κάτοικος παρθενώνα


«Υπάρχουν χώρες που παίρνουν και χώρες που δίνουν. Η Ελλάδα έχει πάντα κάτι να δώσει, ιστορία, κουλτούρα, πολιτισμό...».
Τάδε έφη ο ομοσπονδιακός προπονητής της κωπηλασίας Ιταλός Τζιοβάνι Ποστιλιόνε που από το 2005 μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει στον ελληνικό αθλητισμό κάτι, ας πούμε όμοιο, με τον «χρυσό αιώνα» του Περικλέους

Και στο ενδιάμεσο, οι επιτυχίες των Ελλήνων πρωταθλητών της κωπηλασίας του έχουν χαρίσει δυο φορές, μάλιστα, από τη διεθνή ομοσπονδία του αθλήματος τον τίτλο του καλύτερου προπονητή της χρονιάς στον κόσμο ολόκληρο, το 2006 και το 2011.
Η Ελλάδα, σε αντίθεση με κάθε τι άλλο ελληνικό, είτε λέγεται τραγούδι είτε ποίηση είτε πολιτική είτε οικονομία, διαπρέπει τα μέγιστα και με συνέχεια και άφθαστη συνέπεια στην κωπηλασία.
Και βέβαια οι Ελληνες δεν έχασαν την ευκαιρία. Προς τιμήν της ανέπτυξαν και το αστείο «έχουμε μάθει να τραβάμε κουπί όλοι μας, έτσι εξηγούνται τα μετάλλιά μας».
Ο Ποστιλιόνε, γεννημένος το 1960 στην ιστορική από τις μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου πόλη του Σαλέρνο, ήρθε στην πατρίδα μας το 2005, αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και το χάλκινο μετάλλιο, το πρώτο μας στην ιστορία του θεσμού, από τους Πολύμερο - Σκιαθίτη.
Και με βάση αυτήν τη μαγιά, αυτά τα υλικά, έκτισε... Παρθενώνα.
Οπου κι αν ταξιδεύει, πλέον, η ελληνική κωπηλασία, ποτέ δεν μας πληγώνει!
Τι κι αν εγκαταλείπουν κυρίως για βιοποριστικούς λόγους μεγάλοι πρωταθλητές και ολυμπιονίκες, τι κι αν οι αθλητικές ομοσπονδίες καταδικάζονται σε οικονομικό μαρασμό, αυτός ο τρελο-Ιταλός δεν καταλαβαίνει τίποτα.
Από το μηδέν γεννά χρυσάφι και σε όλους εμάς τους φορολογούμενους δεν στοιχίζει ούτε 100.000 ευρώ τον χρόνο.
Περίπου 300.000 ευρώ του πρότειναν για μεταγραφή δυο μεγάλες δυνάμεις του αθλήματος αλλά αυτός εκεί, στην αγαπημένη του Ελλάδα που τόσα διάβασε και μαγεύτηκε απ' αυτήν όταν ήταν πιτσιρικάς.
Και όταν κάποιος βρήκε το κουράγιο και τον ρώτησε για απαγορευμένες ουσίες, ο Ποστιλιόνε απάντησε:
«Η Ελλάδα έχει τόσο μεγάλη ποικιλία φρούτων, φθηνά και πολλά, που δεν χρειάζεται όχι φάρμακα, αλλά ούτε και βιταμίνες να δίνουμε στους αθλητές μας».

TOY :Τάσος Παπαχρήστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου